Vektörle Mücadele Birimi


VEKTÖRLERLE MÜCADELE BİRİMİ  

Kentsel yerleşim alanlarında çevre ve halk sağlığının korunmasında, bulaşıcı ve salgın hastalıkların insanlar ve hayvanlar arasında hızla yayılmasına neden olan ve genel olarak vektör ismiyle anılan canlılarla mücadele önemli bir yer tutmaktadır. Sivrisinekler, karasinekler, hamam böcekleri, bit, pire, kene ve kemiriciler (fare, sıçan v.s) gibi vektör canlılar vücutlarında taşıdıkları sıtma, sarı humma, hepatit, tifo, dizanteri, leptospirozis, kuş gribi, kırım kongo kanamalı ateşi, H1N1 virüsü (Domuz Gribi) gibi birçok hastalık etkenini insanlara ve diğer zararsız canlılara bulaştırabilmektedir. 
Tüm bunlarla mücadele amacıyla Merkezimiz Büyükşehir ile koordineli olarak yıllık çalışma programları oluşturmakta ve belediye sınırlarımız dahilinde tespit edilmiş olan dereler, su kuyuları, fosseptik kuyular, inşaat ve bina altı bodrum suları gibi sivrisinek üremelerine müsait noktalarda; drenajı veya fenni ıslahı mümkün olmayan yerlerde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun önerileri doğrultusunda hedef canlı dışındaki canlılara zarar vermeyen biyosidal ürünlerle ilaçlama çalışmaları yapılmaktadır.

Kentlerdeki sivrisinek üreme kaynaklarının büyük bir bölümünü insan eliyle yapay olarak oluşturulduğu dikkate alındığında kültürel mücadele kapsamında toplumun genelinde konu ile ilgili bilinç seviyesinin arttırılması amacıyla afiş, broşür vs. hazırlanıp bastırılarak dağıtılmakta aynı zamanda sosyal medya kanallarından da faydalanılarak gerekli bilgilendirme birimimizce yapılmaktadır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinde, resmi kuruluşlara ait binalarda dezenfeksiyon çalışmaları yapılmaktadır.

Müdürlüğümüzce haşerelere karşı mücadele hizmeti, sadece ortak kullanım alanlarındaki kısımlara (kömürlük, sığınak, bodrum, apartman boşluğu, merdiven arası,  kalorifer daireleri)  yönelik verilmekte olup, daire içlerine girilmemektedir. Gayrimenkule ait ortak yerlerdeki haşerelere (pest)  karşı  mücadele hizmeti, her yıl için Belediye Meclisi tarafından belirlenen ücret tarifesine göre ve halk sağlığına uygun biyosidal ürünlerle yapılmaktadır. Uygulama ücretleri metrekare bazında hesaplanmaktadır. 2021 takvim yılında 100 m2 'ye kadar olan yerler için 176 TL (KDV Dahil) 100 m2 'den fazla her m2 için 1,76 KRŞ(KDV Dahil) alınmaktadır. Gayrimenkule ait ortak yerlerin kapalı kısımları için hizmeti almak isteyen vatandaşlarımızın Kadıköy Belediyesi Hasanpaşa Merkez Hizmet Binasında Veteriner İşleri Müdürlüğüne şahsen başvurarak Mali Hizmetler Müdürlüğü veznelerine ödeme yapması gerekmektedir.

Detaylı bilgi ve hizmet almak için Vektörlerle Mücadele Birimi'mize  hafta içi her gün mesai saatleri arasında, 

0216-3277281 numaralı telefondan ulaşılmaktadır.

Sayfayı Paylaş
Kapat

Şerdil Dara ODABAŞI

Kadıköy Belediye Başkanı