Korona Günlerinde Ramazan


KORONA GÜNLERİNDE RAMAZAN

Ramazan ayı hem bedenen hem de ruhen arındığımız, bunun yanında hem maddi hem de manevi olarak paylaşımların arttığı bir ay. Fakat bu ramazan tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle, kalabalık iftar davetlerinden uzak durduğumuz, herkesin fiziksel/sosyal mesafeyi korumak adına evlerde geçirdiği bir Ramazan ayı olacak.

Genel olarak Ramazan ayında sağlıksız ve dengesiz beslenenlerde halsizlik, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi, mide ve bağırsak sorunları gibi birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Özellikle sıvı alımı konusunda daha hassas olmamız gerekiyor. İftar ve sahurda  yağlı, basit şekerli ve beyaz un ağırlıklı gıdaların yerine 5 temel besin grubunu içeren (süt ve süt ürünleri- yoğurt/peynir/kefir, kompleks karbonhidratlar (tam buğday, bulgur vb.) sebzeler, meyveler ve protein (Et/tavuk/balık/yumurta/ kurubaklagil/ kuruyemiş), dengeli bir menü ile beslenmek en doğrusu.

Bu ramazan özellikle Koronavirüs sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirmek adına, iftar ve sahurda “aç kalacağım zaten bağışıklığım düşmesin” diyerek çok daha fazla miktarlarda yemek yeme fikri ramazan ayı için hatalı bir davranış olacaktır. Bunun yanı sıra sokağa çıkma yasakları veya sosyal mesafeyi korumak adına daha çok evlerde olduğumuz bu dönemde, vaktimiz var diye iftar için daha fazla çeşit yemekler yapmak, evlerde bu dönem çok daha fazla pide ve ekmek yapımı gereğinden fazla kaloriyi almamıza neden olabilir. Dengeli ve yeterli miktar ve çeşitte yemeklerle sahur ve iftarlar hazırlanmalıdır.

Bu Ramazanda Uygulanacak Birkaç Püf Noktası

Özellikle Koronavirüs salgını döneminde tabii ki bağışıklığımıza dikkat etmeliyiz. Bunun için bağırsak floramızı desteklemek için sahurda, iftarda veya iftar sonrası hem protein hem de probiyotik destek açısından kefir ve yoğurda önem verilmelidir. Probiyotik bakterileri beslemek için prebiyotik destek olarak soğan , sarımsak, pırasa, enginar, muz gibi besinlere yer verilmelidir. Bağışıklık için önemli Beta karoten, C vitamini, E vitamini desteği için sebze ve meyve menülerde olmalıdır.
Özellikle bağışıklık sistemi için önemli selenyum içeren balık, çinko için  ceviz, badem, kabak çekirdeği, tam tahıl, yumurta, süt, et  menülere eklenmesi iyi olacaktır.
En büyük problemlerden biri olan susuzluğu engellemek için su ihtiyacı çok iyi karşılanmalıdır. Sahur ve iftarda toplam 2-3 L su, bunun yanında içecek olarak ayran, şekersiz komposto, taze meyve suları kullanılabilir.

Sahur yemeğinde protein ağırlıklı beslenmek insülinin dengeli salınmasını sağlayacaktır. Özellikle haşlanmış yumurta bu anlamda iyi bir protein kaynağıdır.
Sahurda kızartma, aşırı yağlı, aşırı şekerli ve mayalı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu durum hazımsızlık ve susuzluk etkilerini tetikleyebilir. Kahvaltılık türü hafif yiyecekler, tam buğday ekmeği, şekersiz komposto tercih edilebilir.
Ramazanda uzun süre  açlık olduğu için iftarda birden bire yüklenmemek, 1- 2 hurma ve çorba ile oruç açıldıktan sonra 15-20 dakika beklenmesi hem tokluk hissinin oluşmasını sağlar hem de yoğun insülin salınımını engeller. Ayrıca iftarda tüketilen yemekleri yavaş  tüketmeniz hazımsızlık problemleri engeller.
Seçilen yemeklerin pişirme yöntemleri önemlidir. Özellikle ızgara, fırında veya haşlama tercih edilmelidir. Bu durum sizi mide krampları ve mide yanmalarından koruyacaktır.
Ayrıca ramazanın en önemli unsuru ramazan pidesini de es geçmeyelim, beyaz unlu ve lezzetli olan ramazan pidesinin 1/8 orta boyunun 2 dilim ekmeğe denk geldiğini de hatırlatalım.
Ramazanın vazgeçilmezi tatlılar için ağır tatlılar yerine  güllaç, dondurma gibi sütlü tatlılar ve  meyve tüketimi daha uygundur.
İftar yemeğinden 1.5-2 saat sonra sindirime ve metabolizmaya yardımcı olması sebebiyle hafif yürüyüş egzersizleri önerilir. Belki bu dönemde dışarı çıkarak yapmak zor olacaktır ama hemen uzanmadan evde hareketli olmanın yollarını bulmak reflü şikayetlerini de engelleyecektir.

Bütün bunlar ışığında herkese sağlıklı günler ve hayırlı ramazanlar dilerim.

Sayfayı Paylaş
Kapat

Şerdil Dara ODABAŞI

Kadıköy Belediye Başkanı