Kadıköy’de Dönüşüm

Kadıköy Belediyesi; ambalaj, cam, elektronik atıkları, kullanılmış pil ve kullanılmış yağları toplayarak geri dönüşümünü sağlıyor. Belediye 2016 yılında yaklaşık 9000 ton ambalaj atığı topladı.

Kadıköy Belediyesi geri dönüşümü olan atıkları toplayarak ekonomiye yeniden kazandırıyor. Bu amaçla ilçede muhtarlıklar ve Kadıköylülerle birlikte projeler yürütüyor. Elektronik atıklar, ambalaj atıkları, cam atıklar, kullanılmış pil ve kullanılmış yağlar toplanarak geri dönüşümü sağlanıyor. Böylece hem ülke ekonomisi hem de çevre kazanıyor

Kadıköy'de günlük 600 ton çöp toplanıyor. Bu atıkların %12’si ise geri dönüşebilen malzemelerden oluşuyor. Çöpe giden atıkların %45’ini kağıt, %23’ünü plastik, %18’ini cam, %9’unu metal ve %5’ini de tekstil atıkları oluşturuyor.  Belediye 2016 yılında yaklaşık 9000 ton ambalaj atığı topladı.

Kadıköy’de yüzde 86 oranıyla en çok cam atık toplanıyor. Bunu yüzde 84 ile atık piller, kağıt takip ediyor.

3 MAHALLEDE PROJE UYGULANIYOR

Kadıköy Belediyesi atıkların geri kazanımı konusundaki çalışmalarına 2015 yılında hız verdi. 2015’te önce Erenköy, 2016’da Sahrayıcedit ve Caddebostan’da pilot çalışma başlattı.

Erenköy Mahallesi’nde 26 adet ambalaj atık kumbarası, 43 Adet cam atık kumbarası, Caddebostan’da 6 adet ambalaj 30 adet cam atık kumbarası, Sahrayıcedit Mahallesi’ne de 24 adet ambalaj, 25 adet atık cam kumbarası yerleştirildi. Bunun yanı sıra her mahallede muhtarlıklarda bir atık getirme noktası bulundurulması kararlaştırıldı.

İlk önce mahalle mahalle mevcut durum tespit ve verimlilik çalışması yapıldı. Hazırlanan projeye göre nerelere ne özellikte kumbaraların yerleştirileceği belirlendi.  Meclis kararı alındı. Daha sonra bununla ilgili tanıtım, broşür, afiş görsel çalışmaları yapıldı.

TONLARCA ATIK GERİ KAZANILDI

Erenköy, Sahrayıcedit ve Caddebostan Mahalleleri’ndeki pilot uygulamayla tonlarca atık geri dönüştürülerek, ülke ekonomisine yeniden kazandırıldı. Erenköy’de 29 buçuk ton ambalaj atığı toplandı. Yaklaşık 5 ayda Caddebostan’da 7,2 ton, Sahrayıcedit’te de iki ayda 5 ton geri dönüştürülebilir atık toplandı. Bunun yanı sıra Erenköy’de 22 ton, Caddebostan’da 45,4 ton, Sahrayıcedit’te de 66 ton cam atık toplandı. Genel toplamda 21 mahalleli ilçenin sadece bu 3 mahallesinde yaklaşık 375-376 ton atık geri kazanıldı.

2017’de Suadiye, Bostancı, Koşuyolu, Kozyatağı ve Ondokuz Mayıs Mahalleleri’nde de projenin uygulanacağı belirtildi. 2019’un sonuna kadar bütün mahallelerde bu sistemin uygulanması planlanıyor. 

İSKÂN AŞAMASINDA İSTENİYOR

Kadıköy Belediye Meclisi kararınca ruhsat başvuru, iskan aşamasında da Çevre Müdürlüğü’nden bir uygunluk raporu veriliyor. Yani, bir binaya iskân alınırken, binadaki konut sayısına ve niteliğine göre kumbara miktarı ve hacmi belirlenip, müteahhitten atık kumbarası temin etmesi, bina projesinde buna bir yer hazırlaması isteniyor. Böylece binanın atık toplama sistemi hazır olmuş oluyor.

ATIK YAĞLAR TOPLANIYOR

Kadıköy Belediyesi, mutfaklarda kullanılan atık yağların çevreyi, denizleri kirletmemesi amacıyla da çalışma yapıyor. Muhtarlıklar da dahil olmak üzere ilçede 60 noktada atık yağlar toplanıyor. Vatandaşlar bulundukları mahallenin muhtarlığına da atık yağlarını bırakabiliyor. Belediyenin bu yıl en fazla atık yağ biriktiren muhtarlığı belirleyip hediye kampanyası düzenlemeye hazırlandığı belirtildi. 

OKULLARA DESTEK

Projenin sosyal sorumluluk tarafı da bulunuyor. Kadıköy Belediyesi, toplanan atık miktarından elde edilen gelirin %10’unu bu mahallelerdeki okullara, eğitime destek amacıyla bağışlamayı planlanıyor.

Şule Sümer, “Bu da şu demek. Mahalleli ne kadar çok ambalaj atığı biriktirirse o kadar çok kendi mahallesindeki okuldaki eğitime destek vermiş olacak. Bizim amacımız herkesin geri dönüşümü isteyerek yapması” dedi.

BAŞARIYLA UYGULANIYOR

2015’te atık geri dönüşüm projesinde pilot mahalle seçildikten sonra Kadıköy Belediyesi’nin mahallede belirli noktalara atık kumbaraları yerleştirdiğini söyleyen Erenköy Mahalle Muhtarı Necla Alpüstün, belediye, mahalle muhtarlığı ve mahalleli olarak geri dönüşümü mümkün olan atıkların toplanıp ekonomiye kazandırılması konusunda başarılı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Alpüstün belediyeye, tekstil atıklarının toplanması için de öneride bulundu.

BELEDİYEDEN ÖRNEK ÇALIŞMA

2016 yılında atıkların geri dönüşümü projesi kapsamında pilot mahalle olarak Sahrayıcedit Mahallesi’nin belirlendiğini anlatan Muhtar Seval Özkan, çocuklarımıza temiz bir çevre bırakmak için atıkların geri dönüşümünün sağlanmasının önemine değindi. Kadıköy Belediyesi’nin bu anlamda örnek bir çalışma gerçekleştirdiğini belirten Özkan, yapılan bilgilendirme çalışmalarıyla mahallede geri dönüşümü mümkün olan atıkların toplanmasında aşama kaydettiklerini anlattı.

ATIKLAR NEREDE? İNTERNETTEN ÖĞREN

Kadıköy Belediyesi, internet teknolojisini atık projelerine de uyarladı. Vatandaşlar, belediyenin hazırladığı Atık Yönetimi sayfasına girerek, atıklarını ne yapacağını, nereye yönlendireceğini öğrenebiliyor.  İlgili birimin telefon numarası da (0216) 414 38 15.  Kadıköylü atığını değerlendirmek istiyorsa bu internet sayfasını ziyaret ederek ya da telefon numarasından ilgililere ulaşabiliyor.

AKILLI TELEFON KOLAYLIĞI

Kadıköy Belediyesi, vatandaşların atıklarını nasıl değerlendirebileceği konusunda yardımcı olacak başka bir çalışmayı da yakında uygulamaya koyacak. Hazırlanan program sayesinde akıllı telefon veya tabletlerden vatandaşlar bulunduğu nokta, konuma göre en yakın atık kumbarasının yerini öğrenebilecek.

Sayfayı Paylaş
Kapat

Mesut Kösedağı

Kadıköy Belediye Başkanı