Kadıköy Belediyesi’nden ‘Sanat Parkta’ Etkinliklerine İlişkin Açıklama

Kadıköy Belediyesi olarak “Sanat Parkta” adını verdiğimiz Sosyal & Mesafeli Festivalimizi düzenlemekten son derece mutluyuz. Sanat dünyasının binbir sıkıntı yaşadığı şu dönemde onlara biraz olsun destek olmak amacıyla, Pandemi günlerinin zor koşullarında bu festivali yapmak istedik. İyi ki de bu yola girmişiz. Hem halkın daha ilk günlerde oluşan yoğun ilgisi, hem de gelen destek mesajları ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. Amacımız Kadıköylülere biraz olsun nefes aldırmak, güven içinde sanatseverleri eserlerle buluşturmak ve bunu da sanatçılara destek olacak bir organizasyonla yapmak.

Ama görüyoruz ki, sınırlı da olsa bazı tepkiler alıyoruz ve bazı şeyleri anlamakta zorlanıyoruz. Pek çok topluluk fedakârlık gösterip daha düşük ücretlere katılımı kabul etmişken, deneyimli isimlerin yanına eklenen genç tiyatroların önünü açmak için hepimizin çaba sarf etmesini beklerken, belediye bütçemizi zorlayarak 32 oyun, 21 konsere kucak açmışken, yıllarını bu mesleğe vermiş kişilerin bu tepkilerini üzüntüyle karşılıyoruz.

Siyasi iktidarın sanatı bu kadar baskı altında tuttuğu bir dönemde destek ve dayanışma hepimizin görevidir. Nefes alma alanları daralıyorken ancak bir arada durursak bu zor zamanları aşabiliriz. Kadıköy Belediyesi’nin sanata destek verme iradesini meslek içi bazı çekişmelerin gölgesine çekmek ne yazık ki can sıkıcı. Biz festivalimizle gurur duyuyoruz ve biliyoruz ki sanatseverler de mutlu olacaklar.

Keşke bizim coşkumuza herkes ortak olsa da şu açıklamaları yapmasak. Evet, 152 başvurudan 32’sini seçebildik. Seçilemeyenlerin hayal kırıklığını anlaşılabilir. Ama bazı öznel ve meslek içi sıkıntıların Kadıköy ve İstanbul halkının tiyatro hasretini engelleyecek hale gelmesine de karşıyız. 

Bu oyunları belediyemizin kültür işleri, yıllardır nasıl belirliyorsa aynı seçme kıstaslarıyla belirledi. Herhangi bir yapı karar sürecinde etkili olmadı. Nasıl bir festival olması gerektiği konusunda elbette ki görüşler aldık. Ama hem oyunların seçimi hem de idari ve mali yükümlülükler tabii ki belediyenin kültür işlerinin süregiden işleyişiyle ve yasal süreçlere riayet ederek ele alındı. Oyunlardan elde edilen gelir kadar geliri belediyemiz tiyatroculara taahhüt etti. Biz de yeni ve umut vaat eden eserleri öne çıkarmayı özellikle tercih ettik ve tüm oyunları maddi olarak destekleme kararı aldık.

Bilet satışına gelince. Amacımız hem sanatseverleri hem de belediyeyi bu işe dahil etmekti. Nitekim anlaştığımız kurum, diğer teklif veren şirketlerden hem daha düşük bir ücret talep etti, hem de dayanışma adına bu parayı sahne sanatları öğrencilerine bağışlayacağını beyan etti. Böylece hep birlikte sanat dünyasına ve geleceğine bir destek vermiş olacağız.

Tüm bu tartışmaların tiyatro sanatçılarına ve izleyicisine zarar vermekten öteye geçemeyeceğini düşünüyoruz. Nitekim sanatseverler, daha satışa çıkalı 48 saat olmamasına rağmen ilk haftanın biletlerini tüketmek üzereler. Onlara teşekkür eder, sanata emek veren herkesi bu dayanışma festivaline destek olmaya davet ederiz.

Kadıköy Belediyesi

Sayfayı Paylaş
Kapat

Mesut Kösedağı

Kadıköy Belediye Başkanı