Kadıköy Artık Resmen “YAŞLI DOSTU”

Kadıköy Belediyesi’nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yaşlı Dostu Kentler Ağı’na yaptığı üyelik başvurusu 22 Şubat 2016 tarihi itibariyle kabul oldu. Böylece Kadıköy Belediyesi, Muratpaşa’dan sonra Türkiye’den bu ağa dahil olan ikinci belediye oldu.

Bu Üyelik Kadıköy için Ne Anlama Geliyor?

Kadıköy Belediyesi, bir parçası olduğu Ağ bünyesinde, dünyanın her yerinden yaşlanma uzmanlarıyla, üst düzey yerel yetkililerle, yaşlanma programlarının yöneticileriyle iletişim kurabilecek. Ayrıca, Yaşlı Dostu Kent ve Toplulukların projeleri hakkında en son haberler ve materyalleri, toplantı ve etkinlik duyurularını içeren ePortal ve Ağ bülteni yoluyla haberdar olabilecek.

Kadıköy Belediyesi daha önce de, 26-27 Kasım 2015 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilen “Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumuna” bu alandaki çalışmalarıyla katılmıştı. Sempozyumda sunum gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi, 65 yaş ve üstü yurttaşlar için yapılan çalışmaları katılımcılara tanıtmış; yaşlılara dönük hizmetleriyle, “Yaşlı Dostu Kent Teşvik Ödülü”  almıştı.

Yaşlı Dostu Kent Nedir?

Yaşlı Dostu Kent, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2006 yılında kabul edilen bir program olup, toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlamayı amaçlayan uluslararası bir girişim olarak tanımlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Yaşlı Dostu Kentler Ağı’na bağlı dünya çapında 22 ülkeden 145 kent kayıtlı. Dış mekânlar ve binalar, ulaşım, konut, sosyal katılım, toplumsal yaşama dâhil olma ve toplumun yaşlıya saygısı, vatandaşlık görevini yerine getirme ve iş gücüne katılım, bilgi edinme ve iletişim, toplum desteği ve sağlık hizmetleri başlıkları altında gerekenleri yerine getiren her kent, Yaşlı Dostu Kent olarak Yaşlı Dostu Kentler Küresel Ağı’nın bir parçası olabiliyor.

Kadıköy’ün Yaşlı Dostu Projeleri

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, 2000 yılında 60 yaş ve üstü kişi sayısı 600 milyon iken, 2025’te 1,2 milyara, 2050’de ise 2 milyara çıkması bekleniyor. 2014 yılı itibariyle14.377.018 nüfuslu İstanbul’un % 6’lık oranı 65 yaş üstü iken 482.571 nüfuslu Kadıköy’de ise bu oran % 17.

Kadıköy Belediyesi yapmakta olduğu ve planladığı çalışmalarla yaşlıların kentte aktif olmasını hedeflerken yerel yönetimlerin karar süreçlerine katılımın sağlanması ve ortak aklın geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bunlardan bir kaçı şöyle: Sosyal Yaşam Evi, Ambulans ve Evde Sağlık Hizmeti, Aktif Yaşlanma Eğitimleri. Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezleri’nde kentteki yaşlı nüfusa yönelik çalışmalar yürüten Kadıköy Belediyesi’nin yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığı projelerden biri de Alzheimer Gündüz Yaşam Evi Merkezi
 

Fotoğraf Galerisi

Sayfayı Paylaş
Kapat

Şerdil Dara ODABAŞI

Kadıköy Belediye Başkanı