Engellilere Ücretsiz Diş Ameliyatı

Kadıköy Belediyesi’nin 2007’de hizmete giren çocuklara ücretsiz ağız ve diş tedavi hizmeti verilen Çocuk Diş Sağlığı Polikliniği’nde 655 bin 636 adet ücretsiz diş tedavi işlemi yapıldı. 2015 yılında diş tedavi randevusu verilen çocuk sayısı ise 24. 945. Kadıköy sınırları içinde yaşayan ve eğitim gören tüm çocukların diş tedavilerinin ve takiplerinin ücretsiz olarak yapıldığı kurumun en önemli özelliklerinden birisi engelli ameliyathanesi.

Zihinsel ve fiziksel engellilerin diş ameliyatlarını ücretsiz gerçekleştirilen poliklinikte yılda ortalama 150 engellinin diş ameliyatı yapılıyor.

Sadece Kadıköy’den değil, tüm Türkiye’den gelen engelli çocuk ve yetişkinlerin her türlü diş tedavisi genel anestezi altında ve steril ortamda ücretsiz olarak yapılıyor. Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Başhekimi Burcu Kuru2007 yılında açılan polikliniğin 2009 yılında engellilerin diş tedavisi için hizmet vermeye başladığını belirtti. Engelli vatandaşların diş tedavilerinin yapılabilmesi için yeterli ve özellikle ücretsiz kurumlar olmadığı için bu hizmete başladıklarını belirten Kuru, engelli raporu olan tüm çocukların ücretsiz ameliyat edildiğini söyledi.

YAŞ VE İKAMETGAH SINIRI YOK

Engelli ameliyathanesinde yaş sınırı olmadığı gibi Kadıköy’de oturma sınırı da yok. İstanbul’dan ya da ülkenin dört bir yanından engelli aileleri çocuklarının bu zor ameliyatını ücretsiz yaptırabiliyor.

 Engelli çocuğunun diş tedavisi için Ankara’dan gelen Rana Karabiber Ankara’da bu kadar kapsamlı bir operasyon için herhangi bir sağlık kurumu olmadığı için Kadıköy’e geldiklerini söyledi.

Kadıköy sınırları içinde oturmamalarına rağmen Serebral palsi (SP) olan kızının diş tedavisini yaptırdığını söyleyen Derya Arslan engelliler için bu hizmetin çok önemli olduğunu belirtti.

Otizmli çocuğu olan Müşerref Saran Kadıköy Belediyesi’nin bu hizmeti ücretsiz olarak verdiğine önce inanamadığını söyledi. Verilen hizmetten çok memnun kaldıklarını ifade eden Saran “ Operasyon ile ilgili ailelerin bilgilendirilmesi çok önemli hem çok güzel hizmet veriyorlar hem de bilgi veriyorlar. Bundan daha iyisi ne olabilir ki” dedi.

DUBAİDEN AMELİYAT İÇİN GELECEKLER

Türkiye’nin dört bir yanından gelen engellilere hizmet veren kurumda yılda ortalama 150 engellinin ameliyatı gerçekleşiyor. Polikliniğe önümüzdeki günlerde önümüzdeki günlerde Dubai’den bir engelli diş ameliyatı için gelecek.

Diş Sağlığı Polikliniği’nde aynı zamanda engelli vatandaşlara, ailelerine ve bakıcılarına eğitimci diş hekimler tarafından gerek kurumda gerekse gelen talepler doğrultusunda rehabilitasyon merkezlerinde spesifik engelli hastada ağız ve diş sağlığı bakımı, uygun diyet uygulanması konularında periyodik eğitimleri de veriliyor.

Fotoğraf Galerisi

Sayfayı Paylaş
Kapat

Şerdil Dara ODABAŞI

Kadıköy Belediye Başkanı