Belediyeye ‘Yeşil’ Ödül

Kadıköy Belediyesi, insani gelişme endeksi sıralamasında ikinci oldu.

İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) düzenlediği Act Human İnsani Gelişme Zirvesi, 600’den fazla kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Zirvede, İNGEVin 30 büyükşehirde, nüfusu en yüksek 150 ilçede; yönetişim, sosyal kapsama, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, çevre ve ulaşım kategorileri altında 50 değişken ile ortaya çıkardığı insani gelişme endeksi raporunun sonuçları açıklandı. İstatistiki veri seti, belediye faaliyet raporları, sosyal medya paylaşımları, “gizli müşteri” senaryo sorularına verilen cevaplara bakılarak ilçeler 4 kategoriye ayrılarak sunuldu. İndeks sıralamasında 2. olan Kadıköy Belediyesi çok ileri olarak nitelendirilen “Yeşil” kategoride bulundu.

Kola Terörden Zararlı!

Zirvenin en ilgi çeken ismi ise son günlerin popüler kitapları Sapiens ve Homedeus'un yazarı Prof. Yuval Noah Harari oldu. İsrailli tarihçi ve yazar Harari, bugün insanlığın savaş döneminde olmadığını ve intiharlardan kaynaklanan ölümlerin sayısının oransal olarak savaşlar ve saldırılardan daha yüksek olduğunu iddia etti.  ‘’2012 yılında tüm dünyada savaş yüzünden ölenlerin sayısı 120.000 iken;  suç 500.000, intihar 800.000, diyabet 1.5 milyon, trafik kazaları da 1.3 milyon ölüme sebep oldu. Bu sayılara bakarak Coca-Cola’nın bizi öldürme ihtimali El-Kaide’den daha yüksek’’ diyen Hariri, konuşmasında bugünden yarına bir gelecek vizyonu sundu. Teknolojinin ilerlemesinin insan hayatı üzerinde olası etkilerinden bahsederek, zamanla akıllanan makinaların bizleri yönlendirdiği ya da bu ileri makineleri ellerinde tutan ve kendi özellikleri ile birleştiren bir grup elitin tüm insanlığa tehdit oluşturabileceğini iddia etti. Hariri, ‘’Bugün için eşitsizlik ekonomik olarak tanımlanıyorken yarın bir gün teknolojinin vücutlarımıza adaptasyonu ile organik anlamda da eşit olmayan nesiller yaratılabilecek. Bu duruma hazırlıklı değiliz.  Teknolojinin ilerlemesi, küresel ısınma gibi tüm dünyayı tehdit eden bir unsur. Ancak bugünki siyasi yapılanma ile nasıl küresel ısınma konusunda bir şey yapılamıyorsa diğer tehditler için de bir şey yapılamayacak. Ulus devletler, küresel krizler konusunda çaresiz kaldı, siyasiler de gelecek vizyonu oluşturamadı. Bugün için silikon vadisinde çalışanlar, geleceğimiz hakkında siyasilerden daha fazla  hakkında belirleyici’’ diye konuştu.

Sayfayı Paylaş
Kapat