Eylül 2017- 133 Nolu Meclis Kararı

T.C

KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ

KARARI

 

TOPLANTI DÖNEMİ                                      : 4

TOPLANTI GÜNÜ                                           : 15.09.2017 (EYLÜL 2017)

BİRLEŞİM                                                         : 5

OTURUM                                                           : 1

KARAR NO                                                       : 2017/133

 

GÖRÜŞÜLEN GÜNDEM MADDESİ   1. Belediye Meclis Üyeleri tarafından verilen, girişimcilik ile ilgili önerge.

 

KOMİSYON  İNCELEMESİ  :  Kadıköy Belediye Meclisinin  Temmuz 2017 toplantılarının 04.07.2017 tarihli 2.Birleşimin, 1.Oturumunda komisyonumuza havale edilen önergede;

 

BAŞKANLIK MAKAMINA

            “Avrupa Birliği’nde girişimciliği teşvik için izlenen politikalar ve Türkiye’deki uygulamalar incelenerek, istihdamın artırılması için Kadıköy’de bu alanda artırılması gereken adımların araştırılması ve bu sayede Girişimci bireylerin sayılarının çoğaltılması hususunda çalışmaların yapılması konusunun Meclis gündemine alınmasını arz ederiz.” denilmektedir.

 

KOMİSYON GÖRÜŞÜ      :  Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması genel hedefine uygun olarak; girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları ilk etapta amaçlanmaktadır. Kadıköy Belediyesi’nin de girişimcilik konusunda başarılı proje ve faaliyetleri bulunmaktadır. Kadıköy’deki kadın girişimini destekleyen “Potlaç” projesi de bunlara bir örnektir.

Kadıköy İlçesi içinde girişimciliği teşvik eden faaliyetleri yaygınlaştırmak ve çoğaltmak üzere Komisyonumuzca yaptığımız çalışmalar doğrultusunda;

-İlkokul çağındaki çocuklara tatil günlerinde belirli mekanlarda ya da açık alanlarda toplanarak girişimcilikle ilgili mini oyunlar, skeçler ve bilgilendirmeler yapılmasını ve böylece çocuk yaşlarda girişimcilik ruhunun aşılanmasını önermekteyiz.

  • Özellikle meslek liseleri ve diğer lise öğrencilerine yönelik okul dışı etkinlikler düzenlenmesini ve bu gençleri girişimciliğe özendirmeyi tavsiye ediyoruz. Trendi yüksek sektörler hakkında bu öğrenciler bilgilendirilmeli ve bu konuda devlet desteklerinin uzmanlar tarafından kendilerine aktarılmalarını öngörmekteyiz.

-Kadıköy Belediyesi bünyesinde bir Kariyer Gelişim Merkezi’nin kurulmasını ve bu merkez sorumluluğunda girişimciliğe yönelik eğitim ve seminerlerin düzenlenmesini ve teşvikler hakkında özellikle İlçemiz insanlarının bilgilendirmelerinin sağlanmasını öneriyoruz. Yine bu merkez üzerinden, özellikle İlçemiz esnafının işletmelerine özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklendiği devlet destekleri hakkında bilgi paylaşımında düzenli olarak bulunulmasını ve görünürlülük faaliyetleri ile etkin şekilde bu bilgilendirmelerin yaygınlaştırılmasını teklif etmekteyiz. Girişimci adayının mesleki becerilerini geliştirmek ve İlçedeki istihdamın sağlanmasında önemli rol oynamak üzere bu merkezin sorumlulukları altında alt bir çalışma alanı olarak beceri kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlere de destek verilmesini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, girişimci adayının mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini sağlamak amacıyla yükümlü oldukları çalışmanın alt yapısı bu merkez altında oluşturulabilecektir.

-Avrupa’da düzenlenen KOBİ Haftası ile, KOBİ’lerin desteklenmesi için AB’nin, ulusal otoritelerin ve diğer ilgili kuruluşların faaliyetlerini desteklemek ve yaygınlaştırmak, girişimciliği desteklemek ve girişimcilerin profilini artırmak, gençleri girişimciliğe özendirmek amaçlanmaktadır. Bu örneği; Kadıköy düzeyine indirgeyerek, her yıl Kadıköy’de Girişimcilik Festivali düzenleyerek, Kadıköy İlçesi’nde yılın çocuk girişimcisi, yılın kadın girişimcisi, yılın genç girişimcisi, yılın en başarılı girişimci iş yeri gibi ödüller bu girişimcilere sunulabilir. Ayrıca bu festivale, işini kurmuş, başarılı olmuş ünlü veya ünlü olmayan girişimciler davet edilebilir. Diğer girişimci adaylarla bir araya getirilerek, tecrübe paylaşımı yapılması sağlanabilir.

 

     Tavsiye niteliğinde sunduğumuz ilgili raporumuzu değerlendirilmesi için, Başkanlık Makamına iletilmesini Meclisimizin onayına sunarız. 

            Yüce Meclise arz olunur,şeklinde hazırlanan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonunun 31.07.2017 gün ve 2017/5 sayılı raporu, Kadıköy Belediye Meclisinin Eylül 2017 toplantısının 15.09.2017 tarihli 5. Birleşiminin 1. Oturumunda görüşülerek komisyondan geldiği şekilde oybirliği ile (işaretle oylama) kabulüne karar verildi.

                                                           

                                                                                             

Toplantı Başkanı     

Meclis 2. Başkan Vekili

Kübra KÜÇÜKERDEN KOÇAN

 

 

 

Katip                                 Katip                  

Damla TOPRAK            Aydoğan DÜLGER

 

 

 

           

GÖRÜLDÜ

.../09/2017

 

Aykurt NUHOĞLU

Belediye Başkanı

 

 

           

 



Sayfayı Paylaş
Kapat

Mesut Kösedağı

Kadıköy Belediye Başkanı